Geen producten (0)

Help! Mijn paard is allergisch voor het bit!

Help! Mijn paard is allergisch voor het bit!

Paarden kunnen zeer plotseling een allergie ontwikkelen, net als wij mensen dat kunnen.
Het komt dus regelmatig voor dat een paard plotseling allergisch wordt voor het bit waar je al lange tijd mee rijdt. Je zit waarschijnlijk met je handen in het haar, want wat nu?

In deze blog kom je meer te weten over de allergie voor bitten en hoe wij je hiermee kunnen helpen!

 

 

Hoe weet ik of mijn paard allergisch is voor het bit? 

Als een paard een allergie heeft ontwikkeld voor het bit is dit meestal zeer duidelijk te zien. 
Het paard krijgt bijvoorbeeld kale plekjes, wondjes, blaren of uitslag rondom de mond en in de mondhoeken. Ook kunnen er zweren en blaren in de mond en op de tong komen als reactie op het bit. 

In sommige gevallen kunnen de tong en/of de lippen opzwellen. 
Sommige paarden krijgen ook uitslag of kale plekjes op de wangen door de bitringen of op de rest van het hoofd door de gespen van het hoofdstel of halster. 

Waar is mijn paard precies allergisch voor?  

Als een paard een allergische reactie geeft op het bit komt dit eigenlijk altijd door de stof nikkel en / of koper. Ook mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor deze metalen. 

De meeste bitten zijn gemaakt van een legering met koper. Koper zorgt door zijn zoete smaak voor lichte oxidatie van het bit en dat vindt je paard lekker. Hij maakt daardoor meer speeksel aan en accepteert het bit beter. Roestvrijstaal is een legering waar nikkel in zit, daarom kunnen de meeste paarden met een allergie dit niet verdragen. 

Nu zijn er bijvoorbeeld wel bitten met een kunststof of leren mondstuk, maar het probleem zit hem dan in de bitringen. Deze zijn gemaakt van een legering met koper of nikkel waardoor het paard hierop zal reageren. 

Is hier een oplossing voor? 

Jazeker! Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven waardoor je toch met een bit kan rijden als je liever niet bitloos rijdt. 
Wij hebben een ruim assortiment bitten van het Zweedse merk Fager die zeer geschikt zijn voor paarden met een koper- of nikkelallergie. 

Deze bitten zijn gemaakt van titanium, dit materiaal is zeer licht van gewicht en daarbij hypoallergeen. Ondanks het lichte gewicht is titanium toch enorm sterk.
Door het lichte gewicht zijn ze ook nog eens heel geschikt voor paarden met een gevoelige mond. Je herkent de titanium bitten van Fager aan de helderblauwe of grijze kleur. 
Verwar de helderblauwe titanium bitten niet met sweet iron bitten: deze hebben slechts een gedeelte van het mondstuk blauw gekleurd. 

Nu zijn de bitringen niet van titanium, maar gelukkig heeft Fager hier iets op bedacht! 
Ze hebben namelijk een legering gemaakt zonder koper of nikkel, dus ook paarden met een allergie kunnen deze bitringen verdragen.
Dit betekent dat de titanium bitten van Fager 100% hypoallergeen zijn! 

Op dit moment hebben wij meer dan 25 verschillende titanium bitten in ons assortiment waarvan een deel gratis getest kan worden.

Wil jij graag een titanium bit testen of wil je graag persoonlijk advies? 
Stuur ons dan gerust een berichtje, wij helpen je graag! 

 

 

3 Reacties

Patricia
25 September 2020 om 16:45
1
Ik heb sinds een paar maand de Maria bij mijn paard. Ik ben er zo verschrikkelijk blij mee! Rustiger in de aanleuning en geen wondjes meer in de mondhoeken. Super fijn geholpen zowel telefonisch als via de mail.
Dorinna
02 July 2024 om 11:01
2
Probleem met de mond van mijn paard. Niet fijn te rijden wang vaak geirriteerd,slaan met het hoofd. Had gisteren trust bit erin opeens zag ik in zijn mond bij zijn kiezen een flinke zwelling. Tanden zijn pas gedaan,maar sinsdien nog erger geworden. Ook koperen dubbel gebroken geprobeert maar lijkt wel of hij geen bit wil. Ik weet nu echt niet meer waar ik het zoeken wordt.
admin
06 July 2024 om 19:59
1.2
Goedenavond Dorinna, Voor persoonlijk advies kunt u het beste even een mailtje sturen naar info@la-equistyle.nl. Indien mogelijk ontvangen wij graag de volgende informatie: Met welk bit wordt het paard op dit moment gereden en welke andere bitten heb je allemaal al geprobeerd? Waar liep je met ieder bit precies tegenaan en wat wil je verbeteren. Heb je enig idee hoe de mond van je paard eruit ziet? Heeft deze bijvoorbeeld een dikke of een dunne tong, hoog of laag gehemelte etc...

Reageer

Annuleren

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je hiervoor toestemming.